lunes, 23 de diciembre de 2013

La vida a Les Bernous IV

Aprofitant aquell dia fantàstic, aquell ull de l'huracà, van estar fent feines a l'hort gros. Tenien dos horts, un rebia més llum que l'altre, i va ser en aquell que van centrar els seus esforços aquell dia. Tothom ajudava, l'hort bullia activitat, vida i alegria. Van estar arrencant pastanagues, unes pastanagues de pell vermella, algunes tant grosses que semblaven haver patit els efectes d'una radiacio, ells asseguraven que no, i que a més a més eren llavors biologiques i s'havien conreat també d'aquesta manera.
En acabat van escampar una mica de fems sobre la terra, no gaires, en algunes zones van cobrir-ho amb cartro, d'altres amb palla, i d'altres amb les dues coses, cartro i després palla. Després hi posaven uns quants fems més a sobre, aquests servien, a més a més d'enriquir la terra' per evitar que el vent s'emportés la palla o el cartro.

L'objectiu de tot allo era imitar el sol del bosc, seguint un dels principis bàsics de la permacultura, que és el d'imitar la naturalesa; escampant pocs fems, i no molts, imitaven els animals del bosc, que caguen aqui i allà, amb la palla imitaven la fullaraca dels arbres, podrien posar fulles dels arbres, és clar, o pinassa, o directament la rica terra del sotabosc, l'efecte seria segurament encara millor, pero era més senzill i talment efectiu posar palla. A més, protegien la terra de fortes glaçades, aixi es permetia la vida sota terra d'insectes i cucs, que foradaven la terra i hi defecaven també. Llaurar i adobar la terra des del sofà de casa. (Per cert, sabeu que sofà en francès es pot dir canapé? em va fer molta gràcia quan ho vaig descobrir)
Amb el cartro imitaven els follets del bosc, que escampen trossos de cartro per tot arreu per enriquir la terra, no ho sabieu? Doncs si.
Els efectes de la palla, el cartro, o el cartro i la palla eren diferents i aixi aconseguien diferents tipus de terra per anar provant quins eren els conreus més efectius en cada tipus de terra.
A més a més, la palla servia per ofegar les males herbes, que morien, es podrien i nodrien també la terra. Per aixo en posaven també al voltant dels troncs dels arbres i arbustos i de les hortalisses que encara no havien collit.

Era bo aprendre també certes coses de l'hort.

Després d'aquell dia va nevar. L'ull de l'huracà havia passat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario